Zasad ništa od električnih Paganija: Baterije i dalje imaju veeeeliki problem!

Horacio Pagani misli da sportski automobil ima smisla samo do 1300 kg - sve iznad toga je previše, a to s trenutnom tehnologijom baterija nije moguće

Legendarni proizvođač sportskih automobila Pagani ne planira u bliskoj budućnosti prijeći na električnu energiju. Tvrtka je uložila četiri godine u proučavanje i ravoj sustava te je zaključila da je cijeli pogonski sklop pretežak za sportski automobil. Naravno, u prvom planu su baterije koje bi za ovakav automobil bile teške oko 600 kilograma, a to je očigledno previše, odnosno dramatično bi utjecalo na voznu dinamiku.

Horacio Pagani objasnio je Autocaru da je sastavio tim inženjera sa zadatkom da konstruiraju električni sportski automobil, ali to se pokazalo besmislenim.

Cijeli hipersportaš s V12 motorom, Pagani Huayra R, teži oko 1070 kg. Horacio Pagani misli da sportski automobil ima smisla samo do 1300 kg – sve iznad toga je previše, a to s trenutnom tehnologijom baterija nije moguće. Veća masa od navedena utječe na performanse, emocije… U rujnu Pagani predstavlja novi model, C10, s Mercedesovim V12 motorom.