Velika nada: Nova natrij-sumporna baterija ima četiri puta veći kapacitet od litij-ionskih baterija!

Koncept natrij-sumpornih (Na-S) ćelija postoji više od 50 godina, ali je ostao nepraktičan zbog niskog energetskog kapaciteta i kratkog životnog ciklusa

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyu (Australija) osmislila je natrij-sumpornu bateriju znatno većeg kapaciteta od litij-ionskih baterija i znatno manje cijene proizvodnje. Tim koji je vodio dr. Shenlong Zhao sa Sveučilišne škole za kemijsko i biomolekularno inženjerstvo koristio je soli prerađene iz morske vode, što je znatno smanjilo troškove.

– Naša natrijeva baterija ima potencijal dramatično smanjiti troškove dok pruža četiri puta veći kapacitet pohrane. Ovo je značajan napredak za razvoj obnovljive energije koji, iako dugoročno smanjuje troškove, ima nekoliko financijskih prepreka za ulazak – rekao je dr. Zhao u priopćenju.

Koncept natrij-sumpornih (Na-S) ćelija postoji više od 50 godina, ali je ostao nepraktičan zbog niskog energetskog kapaciteta i kratkog životnog ciklusa. Znanstvenici su sada koristili jednostavni proces pirolize i elektrode na bazi ugljika za poboljšanje reaktivnosti sumpora i reverzibilnosti reakcija između sumpora i natrija, što je dovelo do dramatičnog povećanja kapaciteta i dugovječnosti na sobnoj temperaturi. Na-S ćelije također su manje toksične i energetski intenzivnije, što ih čini lakšim za recikliranje i ekonomičnijim za proizvodnju u usporedbi s litij-ionskim baterijama.

Premda je tim ciljao na različite scenarije razvoja baterije, primarni im je cilj bio korištenje u pružanju održive alternative za velike sustave u kojima se pohranjuje obnovljiva energija, kao što su električne mreže, uz značajno smanjenje operativnih troškova. Tim je proizveo i testirao tehnologiju s laboratorijskim baterijama u pogonu za kemijsko inženjerstvo Sveučilišta. Sljedeći korak uključuje skaliranje tehnologije kako bi se komercijalizirala, a vidjet ćemo hoće li je znanstvenici uspjeti tehnologiju prilagoditi i električnim automobilima.