Najluđa instrumentna ploča? Ova Lancia iz osamdesetih je odličan kandidat!

Digitalizirana intrumentna ploča s gomilom informacija bila je nalik displeju ispitnog uređaja u nekom laboratoriju

Osamdesete su bile godine dizajnerskih ekscesa i pogleda u budućnost. Naravno, većina koncepata danas izgleda zastarjelo, ali neke ideje i danas žive. Na primjer, ova Lancia Orca i iz perspektive 21. stoljeća ne izgleda loše, ali posebnom je čini interijer.

Orca je prototip automobila talijanske marke Lancia. Predstavljen je 1982. godine na sajmu automobila u Torinu. Automobil je razvio Italdesign, a baza je, naravno, Lancia Delta Integrale. Orca je bila kompakt s petera vrata. Giugiaro je dizajnirao elegantni automobil s glatkim rubovima, dajući automobilu koeficijent otpora od 0,245.

S interijerom je Lancia odlučila putovati u budućnost, ali ne predaleko. Upravljač je bio nosač kontrolnih tipki za sustave kao što su radio, tempomat, klima-uređaj, svjetla… Digitalizirana intrumentna ploča s gomilom informacija bila je nalik displeju ispitnog uređaja u nekom laboratoriju, a lijevo od glavnog ekrana bio je jedan manji s dijagnostikom. Orca je imala Deltin četverocilindrični turbo motor koji je razvijao 140 KS pri 5600 o/min te je imao 4-stupanjski mjenjač.