Kasko osiguranje: Treba li zvati policijske službenike nakon prometne nesreće?!

Ustavni sud Republike Hrvatske u odluci U-III-5559/2008 od 11. srpnja 2017.  je prihvatio pravilnim shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske izraženo u odluci j Rev-1067/04-2 od 16. studenoga 2005. o ništetnosti odredaba Pravila o kasko osiguranju kojima se obvezuje osiguranika da nakon prometne nezgode sam osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti

Nakon nastanka prometne nesreće, štetnog događaja niste revnosno i pravodobno  ispunili sve svoje dužnosti  koje su vam bile u uvjetima kasko osiguranja propisane, žao nam je. Sve ovisi o kakvim se to obvezama iz kasko uvjeta radi. Budimo konkretni! Pojedine osiguravajuće kuće još uvijek u svojim Uvjetima za kasko osiguranje cestovnih vozila – traže da osiguranik nakon prometne nesreće osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti, u protivnom ništa od pokrića štete! To bi trebalo značiti da ako ne posjeduje papir iz kojeg očito, crno na bijelo proizlazi da  je bio podvrgnut kontroli alkoholiziranosti nakon prometne nesreće te da iz te kontrole proizlazi kako u nije u krvi imao nedozvoljenu količinu alkohola, neka zaboravi na kasko pokriće. Imaš papir, nemaš papir? Ma nemojte molim Vas! Upravo tu odredbu pojedini osiguravatelji dan danas navode u uvjetima premda je još davne 2005. Vrhovni sud Republike Hrvatske zauzeo je stav o ništetnosti odredaba Pravila o kasko osiguranju kojima se obvezuje osiguranika da nakon prometne nezgode sam osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti. Kako bi stvar bila još bolja, tj. i  Ustavni sud Republike Hrvatske u odluci U-III-5559/2008 od 11. srpnja 2017.  je prihvatio pravilnim shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske izraženo u odluci j Rev-1067/04-2 od 16. studenoga 2005. o ništetnosti odredaba Pravila o kasko osiguranju kojima se obvezuje osiguranika da nakon prometne nezgode sam osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti. Dakle, kad vidite takvu odredbu u kasko uvjetima ili kad vam odbiju prava iz kasko osiguranja jer nemate taj papir, samo im se osmjehnite. Sudovi su na vašoj strani.

Što ako je u prometnoj nesreći oštećeno samo, jedino i isključivo vaše vozilo, nema ozlijeđenih, nema preminulih? Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne propisuje dužnost vozača da obavijesti policiju, niti čeka njezin dolazak.  No, što ako kasko uvjeti to  traže?  Znate onu situaciju, kad se zove policija i kaže, dogodila se prometna nesreća, ništa sporno, nema ozlijeđenih, nema mrtvih, znam da vas po zakonu ne trebam ni zvati ni obavještavati, no izađite mi, molim vas, trebam vas zbog kaska! Aktiviranje i angažiranje službenika Ministarstva unutarnjih poslova zbog uvjeta koje prema vlastitim potrebama  propisuju osiguravajuće kuće – to nekima zvuči malo iščašeno!  No zvuk i osobna percepcija su jedno, a stajališta sudova po tom pitanju nešto posve drugo.

Trgovački sud u Rijeci u presudi  P-48/2022-30 od 20. ožujka 2024. pozabavio se upravo tom tematikom. Činjenice, životne! Vozač je prilikom skretanja izgubio kontrolu nad vozilom i prednjim desnim dijelom vozila se popeo na nogostup zbog čega su nastala oštećenja  na vozilu. Znajući da ima kasko policu, nazvao je osiguravajuće društvo i pitao što mu je za činiti, za svaki slučaj, da poslije ne bi bilo nismo znali. Dobio je telefonskim putem odgovor da ne treba zvati policiju već da samo napravi procjenu štete. Tako je i postupio. Naravno da je, po inerciji vodeći se idejom da ne može biti naodmet, samoinicijativno fotografirao i vozilo i oštećenja i mjesto događaja. Izgledalo je da tu neće biti problema i da nema nekog materijala za kompliciranje situacije. Čista rutina! Međutim, priča je krenula u neželjenom smjeru. Otklonjen je odštetni zahtjev s obrazloženjem da šteta nije prijavljena policiji! Odakle sada to? Argumentira se odbijenica navodom da je prema Uvjetima za kasko osiguranje cestovnih vozila koji čine sastavni dio Ugovora, korisnik vozila bio dužan odmah prijaviti nastanak prometne nezgode policijskoj postaji i fotografirati mjesto prometne nesreće s najmanje četiri fotografije iz kojih bi se jasno vidjelo mjesto nesreće i oštećenja na vozilu, a prijave policiji u konkretnom slučaju nema.

Nije očito bilo druge, nego sudskim putem ostvarivati prava po osnovi kasko osiguranja. Što drugo, kad već ne ide očekivano glatko. Očekivano, s obzirom da bi kasko osiguranje trebalo olakšati život. Sud je konstatirao ono što piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u opisanoj situaciji nije postojala zakonska obveza vozača da obavijesti policiju, pa te odredbe Uvjeta za osiguranje sud smatra ništetnim.  Osiguravajuća kuća dužna je isplatiti odgovarajući novčani iznos po osnovi kasko police unatoč takvoj odredbi kasko uvjeta! Sud je naime, naveo u odnosnoj presudi: „Odredbom čl. 942. Zakona o obveznim odnosima određeno je da su ništetne odredbe ugovora koje predviđaju gubitak prava na osigurninu, ako osiguranik nakon nastupanja osiguranog slučaja ne ispuni neku od propisanih ili ugovorenih obveza. Imajući u vidu citiranu zakonsku odredbu, kao i konkretno činjenično stanje, pri čemu je relevantno da u predmetnoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba te da nije došlo do štete na imovini trećih osoba, već samo do oštećenja vozila tužitelja koje je sudjelovao u prometnoj nesreći, ovaj sud smatra da su ništetne citirane odredbe Uvjeta za osiguranja koje predviđaju gubitak prava na osigurninu zbog toga što vozač nije prijavio policiji prometnu nesreću. Naime, u konkretnom slučaju vozač vozila na kojem je nastupila imovinska šteta je uklonio vozilo s kolnika ceste. Odredba čl. 176. st. 1. i 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje obvezu vozača, sudionika prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, odmah, ukoliko je to moguće, ukloniti vozila s kolnika. Dakle, zakonskim propisom nije propisana obveza vozača obavijestiti policiju, niti čekati dolazak policije.“

Još jedan bonus dodatak vezan uz pitanje PDV-a, tj. prava na naknadu poreza na dodanu vrijednost kod naknade imovinske štete. Oni koji imaju porezni status osiguranika u smislu Zakona o porezu na dodanu vrijednost i prava na odbitak PDV-a kao pretporeza, znaju o čemu je riječ. Stav je suda da oštećenik koji je porezni obveznik i koji ima pravo odbiti iznos PDV-a, prilikom naknade imovinske štete na vozilu nema pravo na naknadu poreza na dodanu vrijednost koji je plaćen na usluge popravka vozila od strane ovlaštenog servisera (sudska praksa: VTS Pž-2442/2021-2 od 3. listopada 2022.).