Sve je regulirano: Znate li da je propisano koliko brzinomjeri na automobilima mogu ‘varati’?!

Nije dopušteno da brzinomjer pokazuje nižu vrijednost - na primjer vozite 80 km/h, a na brzinomjeru automobila je 78 km/h

Vjerojatno i sami znate da brzinomjeri na automobilima nisu najprecizniji uređaji na svijetu. Više je razloga za to, a jedan od važnijih je da se brzina vozila uglavnom mjeri brzinom okretanja kotača. Gume su nerijetko različitih dimenzija, mijenjate ih, troše se i njihov dijametar nije uvijek isti. Zbog toga proizvođači programiraju margine pogreške, ali one uvijek moraju biti takve da brzinomjer pokazuje višu vrijednost od one stvarne. Na primjer, vozite 70 km/h, a brzinomjer pokazuje 75 km/h. Nikada neće pokazivati 68 ili 65 km/h. Tako se proizvođači automobila štite od potencijalnih tužbi nakon nesreća, ali postoji i propis koji sve regulira. Ujedinjeni narodi – gospodarska komisija za Europu (UNECE) propisali su da brzinomjeri na testiranjima automobila maksimalno pokazuju 10% + 4 km/h veću brzinu od stvarne. To konkretno znači da na testiranjima mogu pokazivati maksimalno 92 km/h, a automobil doista vozi 80 km/h. Sve iznad 92 km/h nije dozvoljeno.

Nakon što je vozilo certificirano, u realnim cestovnim uvjetima primjenjuje se novo pravilo – 10% + 6 km/h za automobile, autobuse, kamione i druga gospodarska vozila te 10% + 8 km/h za motocikle i vozila na tri kotača koja su brža od 50 km/h.

Jedno istraživanje bavilo se pogreškama na brzinomjerima automobila pa spomenimo primjer: uređaji na Daciji Duster dCi, Mazdi MX-5 2,0, BMW-u 330i M Sport, Škodi Kodiaq 2,0 TDI i Seat Aroni 1,0 TSI pokazivali su pri 80 km/h vrijednost od 83 km/h.

Inače, električni brzinomjer patentirao je Hrvat Josip Belušić 1888. godine.