Za najteže prometne prekršitelje Nijemci imaju društveno degradirajući ‘Idiotentest’

To mu je kolokvijalan naziv, a temelji se ozbiljnoj psihofizičkoj procjeni vozača koji misle da su iznad zakona

Izmjene hrvatskog Zakona o sigurnosti prometa na cestama mnoge će vozače natjerati da dobro promisle kad sljedeći put požele nagaziti papučicu gasa. U Njemačkoj takvih problema nema jer su stvari od prvog dana rigorozne, a i pravosuđem nema šale. Na autocesti od Salzburga u Austriji do Munchena i u urbanim zonama, nerijetko će hrvatski građanin za volanom biti umiljat poput malenog koker-španijela, a kad se vrati pod jurisdikciju domaćih vlasti narastu mu očnjaci pa sveudilj reži jureći i rušeći rekorde na prometnicama. Žuto svjetlo na semaforu još mu zadržava nijansu zelene, a crveno nijansu žute pa si uzima slobodu da sam odredi dokad može prijeći raskrižje. Nismo svi takvi, ali ima nas dovoljno za velike probleme u prometu. 

Elem, vratimo se Nijemcima, uhvate li vas s većom količinom alkohola u krvi za volanom ili pod utjecajem droga slijedi vam privremeno oduzimanje vozačke dozvole, a potom i takozvani Idiotentest (da, doista test za idiote, a službeno MPU), koji je dobio takav kolokvijalan naziv jer u Njemačkoj kršenje prometnih propisa odavno nije cool. Radi se o psihofizičkoj kontroli sposobnosti vozača i samo ako pokažete dobar rezultat dobit ćete svoju vozačku dozvolu nazad. 

Nećete samo zbog alkohola i droge na Idiotentest, takva vas sramota čeka i ako, naprimjer, imate mnogo kazni za parkiranje na mjestu na kojem je to zabranjeno. Ako to uporno radite Nijemci smatraju da ste savršeni kandidat za Idiotentest, koji, na kraju, nije jeftin. Gradacijom prometnih prekršaja dolazi se do iznosa pa ako marljivo skupljate kaznene bodove psihofizička procjena će vas koštati 350 eura, a ako je u pitanju alkohol ili droga cijena raste na 750 eura. Dvorskih luda više nema, ali potjeraju li vas na Idiotentest, stigma će ostati.