EU optužuje BMW, Daimler i Volkswagen da su blokirali ugradnju tehnologije za smanjenje emisija štetnih plinova

Utvrdi li se udruživanje moguće kazne su ogromne: do 10 posto ukupnog godišnjeg prometa, a to su milijarde eura

Danas je regulatorno tijelo Europske unije koje kontrolira antitrustovsku politiku podnijelo tužbu protiv BMW-a, Daimlera i Volkswagena zbog udruživanja kako bi zajedno blokirali ugradnju tehnologije za smanjenje emisija štetnih plinova. Europska komisija naglasila je da je poslala takozvane Izjave o primjedbama navedenim proizvođačima. EU ističe da je dogovor velikih njemačkih proizvođača bio na snazi između 2006. i 2014. godine.

– BMW, Daimler i Volkswagen možda su prekršili pravila EU o slobodnom natjecanju. Zbog toga su možda uskratili europskim kupcima mogućnost da kupe automobile s najboljom tehnologijom – rekla je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, očigledno ne želeći prejudicirati presudu. Čeka se još mišljenje proizvođača automobila.

U fokusu EU je navodni dogovor BMW-a, Daimlera i Volkswagena oko limitiranja i odgađanja uporabe SCR sustava za dizelska vozila, koji koristi ADBlue (navodno su htjeli limitirati uporabu ADBluea) i služi za pročišćavanje emisija dušikovih oksida te filtara za benzinske motore koji reduciraju opasne sitne lebdeće čestice. Utvrdi li se udruživanje moguće kazne su ogromne: do 10 posto ukupnog godišnjeg prometa, a to su milijarde eura.