Europska unija priprema novi način označavanja cijene goriva na benzinskim stanicama: Koliko vas košta 100 km?!

Sprema se prikaz cijene goriva na jedinstven način - koliko će vas u kunama ili drugim valutama koštati prijeđenih 100 kilometara

Europska unija uvest će novitet na benzinskim stanicama na području svih zemalja članica. Sprema se prikaz cijene goriva na jedinstven način – koliko će vas u kunama ili drugim valutama koštati prijeđenih 100 kilometara. S obzirom na rastući asortiman različitih vrsta goriva, potrošač se trenutno suočava s cjenovnim sustavom na benzinskim postajama koji ne dopušta izravnu usporedbu goriva jer se prodaju u različitim prodajnim jedinicama, dok se sveobuhvatne i transparentne informacije za potrošače smatraju preduvjet za svijest potrošača o alternativnim gorivima i njihovo uspješno tržišno probijanje. Trenutno su goriva s različitim energetskim sadržajem prikazana u različitim prodajnim jedinicama, a da to nije vidljivo na totemu.

Nositelj ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovnu i željezničku infrastrukturu. U pripremi je, dakle, mnogo zanimljiviji i za korisnike kvalitetniji način prikazivanja cijena goriva, ovisno o snazi motora te prosječnoj potrošnji automobila po WLTP ciklusu. Primjer prikaza:

Također, EU će pripremiti i posebnu mobilnu i web aplikaciju na kojem ćete moći usporediti cijene različitih vrsta goriva. Cilj je kupce uputiti na najekonomičniju energetsku opciju, a od vas se traži da ispunite anketu koja će pomoći u što kvalitetnoj pripremi projekta.

Prva faza projekta sadrži kvantitativnu analizu znanja korisnika vozila o alternativnim gorivima i identifikaciju preferiranih opcija prikaza za usporedbu različitih cijena goriva metodologijom kn/100km, a anketiranje s tim ciljem provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovnu i željezničku infrastrukturu. Kako bi se projektom postigao željeni učinak potreban je angažman što većeg broja građanki i građana Republike Hrvatske, pa vas pozivamo na ispunjavanje aninimne ankete koja se nalazi u nastavku ovog posta.