Gradi se prvi Hyperloop u Indiji: Jurit će brže od 1000 km/h!

Virgin je 2017. testirao Hyperloop One i tad je postigao 387 km/h, ali pogon se konstantno usavršava

Ako je promet na cestama i željezničkim prugama gust preselite ga u vakuumske cijevi. To je glavna ideja Hyperloopa, novog sustava za prijevoz ljudi, a prvi će se graditi u Indiji, od Mumbaija do Pune na udaljenosti 118 kilometara. Očekuje se da će radovi započeti krajem 2020. godine. Hyperloop žele mnoge države, a jedna od njih je i Saudijska Arabija.

Tehnološki, u slučaju Virginova Hyperloopa (tvrtka Richarda Bransona), koji će graditi u Indiji, radi se o prijevozu u posebnim kapsulama koje pogoni elektromagnetni sustav sličan onome magnetno levitacijskih.  Prednost Hyperlopa je relativno malena uporaba energije i činjenica da se sve odvija u kontroliranom okruženju vakuumskog tunela.

Virgin je 2017. testirao Hyperloop One i tad je postigao 387 km/h, ali pogon se konstantno usavršava. Za projekt u Indiji najavaljuje se nevjerojatna brzina 1080 kilometara na sat. Hoće li Virginu to uspjeti? Ako je odgovor DA, u mnogim dijelovima svijeta Hyperloop bi mogao zamijeniti zrakoplovni prijevoz…