Povratak vozača na ceste: Stručnjaci upozoravaju – možda ste ‘zahrđali’ i trebali biste malo vježbati!

Činjenica da se vozači vraćaju na ceste nakon stanke uzrokovane koronavirusom navela je stručnjake da upozore na mogućnost povećanog broja nesreća

Onima koji se vraćaju za volan nakon nekoliko tjedana tijekom kojih nisu vozili savjetuje se da započnu s kraćim putovanjima tijekom dana, piše automobilski magazin AutoExpress. Činjenica da se vozači vraćaju na ceste nakon stanke uzrokovane koronavirusom navela je stručnjake da upozore na mogućnost povećanog broja nesreća, pri čemu će se vozači koji su bili duže izvan prakse susretati s promijenjenim izgledima ceste, kao i većim brojem biciklista i pješaka na cestama i pločnicima.

Neil Greig, direktor za istraživanje i politiku u britanskom IAM Roadsmartu, organizaciji koja se bavi sigurnošću u prometu, rekao je:

– Ključna stvar je to što će sada biti drugačije. To morate biti svjesni i trebate dijeliti cestu, jer ne samo da dijelite cestu s više pješaka i biciklista, nego cestu dijelite s ljudima koji možda nisu vozili nekoliko tjedana. Već nervozni pojedinci su ti koji će postati još nervozniji, jer ne samo da su postali nervozni zbog vožnje, već ih brinu i sva ova nova pitanja poput posla i zdravlja, zbog kojih će također biti nervozni.

Mnoge lokalne zajednice mijenjale su signalizaciju, a ako usporedimo britanski primjer s hrvatskim, odnosno Zagrebom u kojem su zbog potresa mijenjani prometni koridori, to su također neke nove prometne realnosti koje treba uočiti i na njih se naviknuti.

Da bi ublažili te opasnosti, Greig je rekao da bi vozači trebali razmotriti prvo kratku vožnju na suhom i poznatom mjestu tijekom dana te osvježiti svoje vještine na autocesti prije nego li se vrate u gradsku gužvu.