Posljednje istraživanje: Reduciranje cestovnog prometa tijekom koronakirze nije dovelo do smanjenja zagađenja zraka!

Ove godine u Škotskoj je u prosjeku izmjereno 6.6 mikrograma PM2.5 po kubičnom metru zraka, 2017. i 2018. razine su bile 6.7 i 7.4

Mnogo je istraživanja u svijetu o zagađenjima zraka, neka zaključuju da je sa smanjenjem cestovnog prometa zbog koronakrize došlo do značajnog porasta kvalitete zraka u gradovima, a neka proturječe toj tezi. Posljednje je objavljeno ono Sveučilišta Stirling – Instituta za socijalni marketing i zdravlje. Ta je institucija pratila kvalitetu zraka u Škotskoj, odnosno količinu sitnih lebdećih čestica, koje su opasne za ljudsko zdravlje (PM2.5) i to na 70 mjernih postaja uz prometnice. Mjerenje je provedeno u periodu od 24. ožujka do 23. travnja te je uspoređeno s istim vremenskim isječcima 2017, 2018. i 2019. godine.

Rezultati? Ove godine u prosjeku je izmjereno 6.6 mikrograma PM2.5 po kubičnom metru zraka, 2017. i 2018. razine su bile 6.7 i 7.4, a istraživači napominju da to nisu velike razlike. Prošle godine razine PM2.5 bile su iznimno visoke (12.8), ali to se pripisuje invaziji pustinjskog pijeska iz Sahare, što je posljedica vremenskih uvjeta.

Istraživači spominju ovogodišnji pad emisija dušikovih oksida, ali istovremeno zaključuju da to nije dobra vijest. Naime, te spojeve, opasne po zdravlje ljudi, zamijenili su drugi – pare i emisije od kuhanja te duhanski dim. Istraživači su zaključili da vozila nisu uzrok opasnih emisija u prometu i da su ljudi u većem riziku kad žive u loše ventiliranim stanovima u kojima se kuha i puši.