Reciklaža nepopularnog materijala: U asfalt i ceste miješa se i plastični otpad!

Ovaj proces smanjuje troškove povezane s upotrebom bitumena, kao i što pomaže u smanjenju količine plastičnog otpada

Indija je dovršila izgradnju 100.000 kilometara cesta koristeći plastični otpad. Južnoazijska zemlja dosegla je navedenu brojku za manje od četiri godine nakon što je ministar za cestovni promet i autoceste 2016. objavio da će se plastični otpad koristiti u izgradnju cesta. Cesta sadrži oko 6% do 8% plastike i 92% do 94% bitumena.

Prema publikaciji, za 1 km ceste potrebno je oko devet tona bitumena i jedna tona plastičnog otpada. Ovaj proces smanjuje troškove povezane s upotrebom bitumena, kao i što pomaže u smanjenju količine plastičnog otpada. Korak dalje učinila je Regionalna korporacija Gurugrama (MCG), koja je učinila upotrebu plastičnog otpada obveznom za izgradnju magistralnih cesta.

Od ove godine indijska pokrajina Assam također je počela koristiti isti materijal za izgradnju cesta. Uz to, u izgradnji 270 km duge autoceste Jammu Kashmir i 2 km dionice autoceste Delhi-Meerut, također je korištena plastika. Vlada u ovoj financijskoj godini planira izgraditi još tisuće kilometara cesta s plastičnim otpadom, a kako Indija stvara oko 25.940 tona plastičnog otpada svaki dan, od čega se 60% reciklira, materijala im neće nedostajati.

Inače, ceste u kojima ima plastike već su u funkciji u Velikoj Britaniji, Estoniji…