Nada za benzince: Porsche otvara prvu tvornicu eGoriva!

Zajedno sa Simensom, Porsche kreće s pilot pogonom za proizvodnju sintetičkih goriva u Čileu

Simens i Porsche žele u Čileu pokrenuti pilot pogon za proizvodnju sintetičkih goriva uz pomoć regenerativne energije. Projekt financira njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva s osam milijuna eura u sklopu nacionalne strategije za vodik. Obje tvrtke u projekt ulažu oko 20 milijuna eura. Prema Siemensu, samo izgradnja tvornice koštat će oko 30 milijuna eura, dok će zeleni vodik bit će osnova za proizvodnju sintetičkih goriva.

Postrojenje na jugu Čilea bit će prvo integrirano i komercijalno veliko postrojenje na svijetu za proizvodnju klimatski neutralnih eGoriva (eFuels). Šef Porschea Oliver Blume vidi prednosti eGoriva u njihovoj jednostavnosti upotrebe, zato jer se može koristiti postojeća mreža benzinskih postaja.

Očekuje se da će tvornica proizvesti oko 130.000 litara eGoriva 2022. godine. Kapacitet će se povećati na oko 55 milijuna litara eGoriva do 2024. i na oko 550 milijuna litara eGoriva godišnje do 2026. Porsche namjerava goriva u početku koristiti u autosportu, a u budućnosti i za pogon svojih sportskih automobila poput legendarnog modela 911. Bruch je rekao da bi se eGoriva trebala moći nadmetati s ostalim gorivima kako s vremenom povećavaju proizvodnju i dodatno smanjuju troškove.

Miješanjem vodika dobivenog elektrolizom kao ključnog elementa i ugljičnog dioksida, koji se može povlačiti iz atmosfere ili drugih industrijskih procesa, te drugih elemenata, dobiva se sintetičko gorivo. Ukupne emisije štetnih plinova u cijelom procesu proizvodnje i konzumacije su minimalne. Zašto tvornica u Čileu? Zato što tamo ima mnogo vjetra te će se na taj način lakše izdvojiti i CO2, potreban nza proizvodnju goriva.  U prvoj fazi cijena litre goriva bit će između dva i tri eura (prije oporezivanja), ali bi ona s povećanjem proizvodnje trebala padati. Moguće je proizvesti sintetičke goriva za benzinske, ali i dizelske motore.