Rabljeni automobili postaju sve skuplji: Posebno su popularne dvije klase vozila!

Ako se pogledaju segmenti vozila, poskupljenja su uglavnom zabilježena za male automobile i vozila srednje te više srednje klase

Njemačko tržište automobila u siječnju je palo za 30 posto zbog pandemijskih mjera i ekonomske neizvjesnosti. Trenutno raste samo e-mobilnost koju financira država, dok s druge strane rabljeni automobili postaju znatno skuplji. U prosjeku, kupci trenutno moraju platiti rabljeni automobil oko 800 eura više nego u siječnju 2020. godine (pokazuje to i graf AutoScouta24 na dnu). Indeks cijena rabljenih automobila, skraćeno AGPI, zabilježio je rast cijena rabljenih automobila već krajem prošle godine, dok je na početku ove godine to ponovno i znatno premašeno.

Ako se pogledaju segmenti vozila, poskupljenja su uglavnom zabilježena za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gdje je porast cijene od tri ili četiri posto postao jasan. Mali automobili u prosjeku koštaju 11.344 eura, vozila srednje klase 21.376 eura, a automobili više srednje klase čak 27.958 eura. Svi ostali segmenti kretali su se u prosjeku s rastom cijena do najviše oko dva posto. Iznimka su kombiji i minibusi koji su pojeftinili za gotovo jedan postotni bod. Krivulja cijena bila je slično konstantna unutar dobnih segmenata. Ovdje su vozila zabilježila maksimalan rast cijena od oko jedan posto.