Njemačka mijenja ugljen plinom, ali… Čini se da u procesu proizvodnje ima veće emisije štetnih plinova!

Čak i uz korištenje najmodernijih brodova i najkraćih transportnih ruta, emisije su najmanje 24 posto veće od onih kad se koristi ugljen

U Njemačkoj se sve više koristi ukapljeni prirodni plin (LNG) umjesto ugljena u industriji i u proizvodnji električne energije jer bi trebao biti manje štetan za okoliš i klimu. Zbog trenutnih geopolitičkih zbivanja Njemačka je odlučila koristiti ukapljeni prirodni plin (LNG) za premošćivanje energetske krize. Velik dio uvoza dolazi iz SAD-a, gdje se ekstrahira ‘frackingom’ (frakturiranjem). Robert W. Howarth sa Sveučilišta Cornell (Cornell) sada je istražio je li LNG, koji se u Njemačkoj spaljuje umjesto konvencionalnog ugljena, zapravo manje štetan za klimu?!

Za svoju studiju, znanstvenik je ispitao cijeli lanac opskrbe LNG-om. Došao je do zaključka da i u najboljem slučaju plin uzrokuje veće emisije od ugljena.

– U najgorem slučaju, apsolutne emisije stakleničkih plinova LNG-a su 274 posto veće od onih ugljena.

Prema studiji, curenje metana tijekom lanca opskrbe LNG-om uglavnom je odgovorno za visoke emisije stakleničkih plinova. Opskrbni lanac uključuje sve korake procesa od frakiranja, pročišćavanja i ukapljivanja do transporta preko svjetskih oceana. Metan se smatra posebno štetnim stakleničkim plinom.

Prema Howarthovim izračunima, čak i uz korištenje najmodernijih brodova i najkraćih transportnih ruta, emisije su najmanje 24 posto veće od onih kad se koristi ugljen. Ovi nalazi naglašavaju važnost cjelokupnog procesa od ekstrakcije do krajnje upotrebe za proizvodnju električne ili toplinske energije. Prema njemačkoj pomoći za okoliš (DUH), najnoviji rezultati istraživanja pojačavaju pritisak na njemačku vladu i Europsku uniju da poduzmu nešto. U Bruxellesu je uskoro glasovanje o strožim propisima o emisiji metana u industriji nafte i plina, koje će se održati uskoro.