VIDEO: Cesta s dvije prometne trake u istom smjeru sužava se u jednu, znate li što učiniti?

Na svako vozilo u, na primjer, lijevom prohodnom prometnom traku, vozači bi trebali pustiti jedno vozilo iz desnog prometnog traka koji se zatvara

Jedna od većih vozačkih frustracija je sužavanje iz dvije prometne trake u jednu prometnu traku ili iz tri trake u dvije… Te situacije nisu rijetke na našim prometnicama, one su često dio standardne prometne konfiguracije, a nerijetko se jedna prometni traka zatvara zbog radova i ta je prometna regulacija privremena. U takvim situacijama vozimo na sve moguće načine, a one kao da na hrvatskim cestama testiraju živce vozača. Neki bi se što ranije uključili u desnu prometnu traku (ako je lijeva zatvorena) pa to čine barem stotinu metara ranije, drugi čekaju do samog suženja i prestrojavaju se. Zbog nepostojećih pravila, gužve se povećavaju, nervoza ključa, a i vozači koji su u onom prohodnom traku gube volju za propuštanjem vozila.

Nije to samo hrvatski problem, premda ste zbog njega barem jedanput u vozačkoj karijeri imali vatrenu izmjenu raznih uvreda i psovki s drugim vozačima. U nas te pojave nisu zakonski regulirane, ali u Velikoj Britaniji čak postoji takozvani Highway Code Rule 134, koji decidirano promovira stav da vozači moraju pratiti signalizaciju i na mjestu gdje im se sugerira promijeniti prometnu traku. U uvjetima prometnih gužvi vozači ne smiju mijenjati prometni traku nepotrebno, a, prevedeno, to bi značilo da ne ulazite u prohodnu prometnu traku stotinu metara prije zatvaranja trake u kojem se nalazite. Ne, to biste trebali činiti neposredno prije zatvaranja prometne trake. Tako se omogućava protočnost prometa i smanjuju se gužve. Na svako vozilo u, na primjer, desnoj prohodnoj prometnoj traki, vozači bi trebali pustiti jedno vozilo iz lijeve prometne trake koja se zatvara. To je takozvano spajanje po sistemu patentnog zatvarača ili, narodski, ciferšlusa.