Većina stanovnika europskih gradova podržava zabranu prodaje benzinaca i dizelaša 2030. godine!

Od 10.050 ispitanika u anketi, 63 posto izjavilo je da podržava tu ideju

Kaže stara narodna poslovica – sto ljudi, sto ćudi! Odmah treba naglasiti da je istraživanje provedeno na 10.050 ispitanika u 15 europskih gradova i da niti jedan od njih nije bio u Hrvatskoj. Dakle, većina stanovnika europskih gradova podržava ukidanje prodaje benzinskih i dizelskih automobila od 2030. godine kako bi se smanjile štetne emisije, pokazalo je istraživanje YouGov-a provedeno u ime ekoloških zagovarača.

Od 10.050 ispitanika u anketi, 63 posto izjavilo je da podržava ideju da se nakon 2030. u Europi prodaju automobili bez dizelskih i benzinskih motora.

Internetska anketa provedena je prošlog mjeseca u 15 gradova, uključujući London, Varšavu, Antwerpen, Berlin, Madrid, Rim, Budimpeštu…, pri čemu se prosječno 29 posto protivilo ideji da se prekine prodaja automobila s benzinom i dizelom, dok je 8 posto reklo da ne zna.

U svim gradovima većina ispitanika – od 51 posto u Antwerpenu i Berlinu do 77 posto u Rimu – podržala je zabranu.

Lobistička grupa sa sjedištem u Bruxellesu, Transport i okoliš (T&E), koja je naručila anketu, pozvala je Europsku komisiju da u prijedloge klimatske politike koji se trebaju objaviti u lipnju uvrsti datum završetka prodaje automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem na razini cijele EU.

– Ljudi u gradovima najizloženiji su toksičnim razinama onečišćenja zraka i ne žele da se ta vozila prodaju duže nego što je potrebno – rekla je viša direktorica vozila T&E Julia Poliscanova.

Britanija, koja više nije članica EU, zabranit će prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila i kombija 2030. godine.